Stormschade voorkomen en aanpakken: Tips van een dakdekker
Stormschade voorkomen en aanpakken
Stormen kunnen vaak flinke schade veroorzaken in Nederland en vaak is uw dak de eerste die hier de gevolgen van ziet. Een vallende dakpan op de auto van de buurman, of nog erger, een buiten spelend kind, willen we natuurlijk allemaal voorkomen. Gelukkig zijn er een paar maatregelen om stormschade aan uw dak te voorkomen. In deze blog leest u hoe u uw dak het best beschermt tegen stormschade en wat u moet doen als het toch misgaat.
Stormschade voorkomen begint bij goed onderhoud
Het klinkt misschien logisch, maar een goed onderhouden dak is het beste medicijn tegen stormschade. Uw dak heeft veel te verduren, van hitte en vel schijnende zon tot sneeuwstormen en vorst.
Controleer uw dak regelmatig
Laat uw dak controleren door middel van periodieke dakinspecties. Op deze manier ontdekken experts optijd wanneer er iets mis is met uw dak en kan er meteen wat aan gedaan worden voor het te laat is.
Houd uw tuin netjes
Takken die over uw dak hangen kunnen tijdens een storm afbreken door de wind en flinke schade veroorzaken. Grote bomen die dichtbij het huis staan kunnen een risico vormen als ze niet regelmatig worden ontdaan van dode takken. Losliggende voorwerpen in de tuin zijn een groot risico voor stormschade. Ze kunnen gaan rond waaien tijdens storm en op uw dak terecht komen. Zorg er daarom altijd voor dat de bomen en struiken goed gesnoeid zijn en dat losliggende voorwerpen opgeborgen of vastgebonden zijn. Vergeet hierbij ook niet de trampoline vast te zetten of af te breken voor het stormseizoen.
Haal overtollige bladeren weg
Vooral tijdens de herfst vallen er veel bladeren op het dak en in de dakgoten. Deze bladeren zorgen vaak voor opstoppingen, met waterophoping en mogelijk zelfs lekkages tot gevolg… Een verstopte dakgoot kan tijdens zware regenval – iets wat we maar al te vaak meemaken in Nederland – overlopen. Op deze manier kan het water langs uw muren naar beneden sijpelen en schade aan de gevel veroorzaken. Door uw dakgoten en dak vrij te maken van bladeren minimaliseert u dit risico.
Controleer uw dakpannen
Eén van de meest voorkomende problemen bij stormschade zijn dakpannen die verschuiven of zelfs breken. Controleer daarom regelmatig of uw dakpannen nog stevig vastzitten en of er geen scheurtjes of beschadigingen zichtbaar zijn. Een losliggende dakpan kan door de wind worden weggeblazen en zelfs andere dakpannen meesleuren. Onze tip: laat beschadigde of ontbrekende dakpannen zo snel mogelijk vervangen door een professionele dakdekker, zoals Dakdekkers Loomans.
Wat te doen bij stormschade?
Als uw dak – ondanks alle voorzorgsmaatregelen – toch stormschade oploopt, is het belangrijk om snel én doordacht te handelen. Lees hieronder ons stappenplan voor wat te doen bij stormschade:
- 1. Blijf veilig: Probeer NIET zelf het dak op te gaan om schade te inspecteren tijdens de storm of vlak daarna. Dit is zeer gevaarlijk door gladheid of losse onderdelen.
- 2. Documenteer de schade: Maak foto’s van de schade, zowel van buiten als van binnen (bijvoorbeeld als er lekkages zijn ontstaan). Dit is belangrijk voor de verzekering.
- 3. Neem contact op met een dakdekker: Schakel een professional in om de schade zo snel mogelijk te repareren. Een snelle reparatie voorkomt dat het probleem groter wordt, bijvoorbeeld door verdere lekkages.
- 4. Meld de schade bij uw verzekeraar: Informeer uw verzekeringsmaatschappij over de opgelopen schade en stuur hen de gemaakte foto’s en een overzicht van de kosten. Veel verzekeringen dekken stormschade, maar dit hangt af van uw polisvoorwaarden.
Wanneer is onderhoud aan een dak belangrijk?
Minstens één keer per jaar moet u uw dak laten inspecteren, bij voorkeur vóór het stormseizoen begint. De herfst en lente zijn dus dé ideale momenten voor een inspectie, omdat het weer in deze seizoenen vaak mild genoeg is om een veilig onderhoud uit te voeren.
Wacht voor onderhoud aan uw dak zeker niet tot de eerste storm voor de deur staat om actie te ondernemen. Ook zijn indicatoren die we eerder al bespraken – zoals scheurtjes of kapotte dakpannen – belangrijke signalen dat uw dak dringend aan onderhoud toe is. We raden iedereen aan om jaarlijks onderhoud uit te voeren, omdat preventief onderhoud u véél kosten en stress bespaart. Want als het buiten stormt, wil u vast niet uw dak bij de buren zien belanden.
Voorkom stormschade verrassingen
Stormen en noodweer zijn natuurverschijnselen waar we helaas als mens weinig controle over hebben. In Nederland komt stormschade vaak voor, maar met goed onderhoud én preventieve maatregelen kunt u de kans op schade aanzienlijk verkleinen.
Onze tips: zorg ervoor dat u periodieke dakinspecties laat uitvoeren, uw tuin en dak schoonhoudt en voorbereid bent op het onverwachte. Door op voorhand al deze tips toe te passen, beschermt u niet alleen uw woning maar ook uw portemonnee! Dubbele winst dus.
Heeft uw dak stormschade opgelopen of wilt u een preventieve dakinspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met ons. Dankzij onze doeltreffende aanpak blijft uw dak in topconditie, ongeacht wat het weer in Nederland brengt!
Recente blog posts
Wat is het verschil tussen keramische en betonnen dakpannen?
Hoe weet ik of mijn schoorsteen gerepareerd moet worden?
Heeft u hulp nodig van een dakdekker?
Bel Ons Nu
Ontvang Uw Vrijblijvende Offerte
Bent u op zoek naar een ervaren dakdekker?
Onze ervaren dakdekkers staan klaar om al uw dakbehoeften aan te pakken. Met bewezen expertise en toewijding zorgen wij voor hoogwaardige dakdiensten.
Bel Ons Voor Hulp
085 060 1954